SYZYGIUM POLYANTHUM /BUNGKANG
Kingdom:Plantae
Clade:Tracheophytes
Clade:Angiosperms
Clade:Eudicots
Clade:Rosids
Order:Myrtales
Family:Myrtaceae
Genus:Syzygium
Species:S.polyanthum
Clade:Tracheophytes
Clade:Angiosperms
Clade:Eudicots
Clade:Rosids
Order:Myrtales
Family:Myrtaceae
Genus:Syzygium
Species:S.polyanthum
Daun bungkang adalah rempah asli yang bisa digunakan kaum kami (Iban Balau) untuk menambah rasa serta membuang bau binatang hutan dalam masakan. Pokok bungkang bisa hidup subur ditanah Borneo dan boleh membesar hingga 30meter tinggi. Selain sebagai penyedap rasa masakan daun bungkang juga boleh dibuat sebagai ulaman dan Teh Hijau yg mengadungi banyak khasiat. Teh daun bungkang boleh membantu mengurangkan masalah kencing manis, darah tinggi, mencegah kanker, menurunkan kadar kolestrol, menurunkan suhu badan dll
Pokok bungkang adalah tergulung dalam spesis Syzygium iaitu dari keluarga Myrtaceae. Terdapat banyak jenis pokok bungkang tetapi ada dua sub-spesis yg biasa ditemui di Borneo iaitu Bungkang Wangi dan Bungkang Ubah . Kegunaan bungkang mungkin berbeza mengikut varietie contohnya Bungkang Wangi biasa digunakan dalam masakan pansuh manakala Bungkang Ubah biasa dibuat ulam dan menu kerabu.
Di kebupaten lain, bungkang juga dikenali sebagai Bayleaf, Samak, Salam, Serai Kayu, Manting, Meselengan, Dokmaeo, Daengkluai, ubar serai dll. Apakah nama lain Bungkang dalam suku bangsa anda?
Kaedah Propagation (pengebangbiakan) boleh melalui biji benih dan juga tut.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan