POKOK GNETUM GNEMON / SABUNG
Buah dan pucuk daun sabung adalah tumbuhan hutan yg bisa menjadi makanan. Kaum kami ( Iban Balau) biasa memetik pucuk sabung yg masih muda untuk dimasak menjadi sayur. Cara menyediakan santapan ini amat mudah, daun sabung yg masih muda direbus dalam periuk dan ditambah ikan pusu, garam dan MSG.
Buah sabung juga boleh dimakan. Buah muda boleh dimasak rebus bersama daunnya. Manakala buah matang bisa dijadikan emping / keropok yang amat enak.
Nama buku bagi pokok ini iaitu "Gnetum Gnemon". Di kabupaten lain namanya bisa dikenali sebagai Melinjau/Belinjo/Belinjau/Binjau, Niling, Soh, Mende, Bagok/BagĂș, Tulip, Daun Dua, Un Mulieng/Muling, Don Dodah, Tangkil, Minja, Ceperai, Cukok
Pokok ini hidup subur di tanah rendah dan lembap pada ketinggian 30-350 mdpl. Terdapat tiga jenis pokok sabung iaitu sabung manis, sabung niling dan sabung jawa. Pokok sabung manis dan sabung niling boleh didapati dalam hutan Borneo.
Sabung manis (daun kecil kemerahan tetapi sedap dimakan. Pokok saiz 2-4meter tinggi). Hidup subur di bawah tempat yg redup
Sabung Niling (daun lebih tebal dan pokok lebih besar 4-6meter tinggi daripada pokok sabung manis)
Sabung Jawa/Muling/Tangkil (daun tebal dan lebar tetapi sedikit kelat, buahnya juga lebih lebat dan biasa dibuat sebagai emping. Saiz pokok besar sehingga 20m tinggi). Boleh hidup subur di kawasan terbuka.
Khasiat sabung. Pucuk dan buah yang masih muda mengandungi khasiat makanan yang agak tinggi, terutama vitamin A dan vitamin C. Buah yang matang kaya dengan protein, lemak, karbohidrat, fiber dan zat galian yg lain.
Cara membiakan pokok sabung iaitu dengan kaedah semai biji, keratan dan tut. Pokok yg saya tanam adalah hasil drpd semaian biji. Penyemaian biji mengambil masa 4-6bulan utk bercambah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan