Selasa, 27 Julai 2021

ENGKADO KOMERSIAL.

AVOKADO KLON UNTUK KOMERSIAL


BIJI ATAU KLON?

Menanam Avokado secara Komersial adalah bermaltalamat untuk menjana ekonomi. Kita hendaklah menanam pokok yang buahnya seragan dan berkualiti. carilah klon yang buahnya mengadungi tinggi minyak, manis, isi kuning dan tebal, tahan disimpan lama dan saiz tidak terlalu besar 

Kata kuncinya adalah " Tanam apa yang ada Permintaan di Pasaran". Dua faktor utama ini harus kita pertimbangkan. 


1. Menanam pokok klon yang orang suka beli. Harga semasa avokado lokal di Sarawak mengikut kualiti sekilogram RM12-20
2. Menanam pokok klon yang boleh mengeluarkan hasil setimpal.


Avokado ditanam untuk beberapa tujuan iaitu

- Produk kosmetik
- Salad
- Jus
- Minyak

Apa Ciri-ciri buah yg mendapat permintaan? 

- Buah yang Sedap rasa sederhana berlemak (oil:18-28%) dan sedikit manis (brix:8-10) ada juga avokado yg amat manis (14-18brixs). Rasa manis ini hanya untuk pasaran tempatan sebab orang kita sukakan manisan.

- Buah yang Tahan Lama
- Buah yang bersaiz Sederhana

Apa ciri-ciri klon yang sesuai ditanam?
- Pokok yang sesuai dengan iklim kita
- Pokok yang kurang diserang penyakit


 

Gambar di atas adalah Hass Versi Malaysia yang ditanam dari biji 

Sebaiknya tanamlah bibit klon yang sudah terbukti unggul. Pokok yang ditanaman dari biji  berbeza dengan induk. Hasil mungkin lebih baik atau sebaliknya. Bagi penanaman kendiri, tidak kisahlah jika anda mahu tanam dari biji atau pokok klon. Tetapi jika anda menanam banyak dengan tujuan untuk berjual. Bayangkaan selepas bertahun kita menanam akhirnya anda mendapat buah sulung seperti dalam gambar diatas (Hass-My). 

Apa yang anda boleh lakukan jika pokok anda menghasilkan buah yang kurang berkualiti. Biji yang besar dan isi yang sangat nipis, adakah ciri-ciri ini layak untuk dikomersialkan! 

Langkah terbaik iaitu dengan melakukan cantuman dewasa dilapangan (Top Working). Kredit kepada Pn. Fatimah. Gambar dari posting beliau.


Contohnya avokado klon berikut

Klon: Pinkerton

Kandungan Minyak: 17-25%
Tempoh Penyimpanan: 20-26hari
Saiz Buah: 270-400g

Klon: Hass

Kandungan Minyak: 18-20%
Tempoh Penyimpanan: 10-14hari
Saiz Buah: 250-350g

Klon: Wina

Kandungan Minyak: 6-19%
Tempoh Penyimpanan: 7-10hari
Saiz Buah: 1200-1800g


Kandungan minyak sesuatu klon juga dipengaruhi oleh pembajaan, lokasi dan cuaca. Untuk komersial dan penghantaran ke peringkat antarabangsa. Tempoh penyimpanan hendaklah melebihi 20hari


Avokado merupakan satu sumber minyak makan yang memberikan manfaat kepada kesihatan. Kandungan minyak avokado secara puratanya 6-30%. Buah yang berkualiti untuk sumber minyak mengandungan lemak > 20%. Kebanyakan avokado dari ras west indian mengandungi minyak sebanyak 12% menjadikkan avokado west indian kurang sesuai untuk dibuat minyak berbanding avokado dari ras mexican atau guatemalan

KLON PILIHAN SAYA 

Banyak variati avokado 'unggulan' diperkenalkan baik varieti lama dari maxico, US, Afrika atau varieti baru dari rantau asia. Hanya 5 yang akan saya tanam sebagai pilihan hati. Bagi tujuan itu saya hanya memilih avokado yang sudah popular dan terbukti unggul. Ciri2 utama pilihan saya.

1. Pokok yang dapat berpoduksi dengan baik di dataran rendah <200meter dan suhu 28-32°C

2. Buah hidangan meja dengan kandungan Lemak~20% & manis~10brix

3. Saiz sederhana (400-650gram) atau tidak lebih 1kg 

4. Ras pelbagai dimana 2 dari Guatemala atau Mexican, 1 dari west india, 1 dari Malaysia dan 1 hibrid rantau asia.

a. Pinkerton
b. Booth-7
c. Semil-34
d. Miki
e. QAV1 atau Jay atau Super T-1 atau Lilin atau Btg. Rajang atau Mitah atau Pirak

Miki adalah varieti utama menjadi pilihan saya kerana miki sudah terbukti boleh berbuah lebat di dataran rendah dan kualiti buah juga lumayan bagus

Tiada ulasan:

Catat Ulasan