AVOKADO KLON UNTUK KOMERSIAL
BIJI ATAU KLON?
Menanam Avokado secara Komersial adalah bermaltalamat untuk menjana ekonomi. Kita hendaklah menanam pokok yang buahnya seragan dan berkualiti. carilah klon yang buahnya mengadungi tinggi minyak, manis, isi kuning dan tebal, tahan disimpan lama dan saiz tidak terlalu besar
Kata kuncinya adalah " Tanam apa yang ada Permintaan di Pasaran". Dua faktor utama ini harus kita pertimbangkan.
2. Menanam pokok klon yang boleh mengeluarkan hasil setimpal.
Avokado ditanam untuk beberapa tujuan iaitu
- Salad
- Jus
- Minyak
Apa Ciri-ciri buah yg mendapat permintaan?
- Buah yang Sedap rasa sederhana berlemak (oil:18-28%) dan sedikit manis (brix:8-10) ada juga avokado yg amat manis (14-18brixs). Rasa manis ini hanya untuk pasaran tempatan sebab orang kita sukakan manisan.
- Buah yang bersaiz Sederhana
Apa ciri-ciri klon yang sesuai ditanam?
- Pokok yang sesuai dengan iklim kita
- Pokok yang kurang diserang penyakit
Langkah terbaik iaitu dengan melakukan cantuman dewasa dilapangan (Top Working). Kredit kepada Pn. Fatimah. Gambar dari posting beliau.
Contohnya avokado klon berikut
Klon: Pinkerton
Tempoh Penyimpanan: 20-26hari
Saiz Buah: 270-400g
Klon: Hass
Tempoh Penyimpanan: 10-14hari
Saiz Buah: 250-350g
Klon: Wina
Tempoh Penyimpanan: 7-10hari
Saiz Buah: 1200-1800g
Kandungan minyak sesuatu klon juga dipengaruhi oleh pembajaan, lokasi dan cuaca. Untuk komersial dan penghantaran ke peringkat antarabangsa. Tempoh penyimpanan hendaklah melebihi 20hari
Avokado merupakan satu sumber minyak makan yang memberikan manfaat kepada kesihatan. Kandungan minyak avokado secara puratanya 6-30%. Buah yang berkualiti untuk sumber minyak mengandungan lemak > 20%. Kebanyakan avokado dari ras west indian mengandungi minyak sebanyak 12% menjadikkan avokado west indian kurang sesuai untuk dibuat minyak berbanding avokado dari ras mexican atau guatemalan
KLON PILIHAN SAYA
Banyak variati avokado 'unggulan' diperkenalkan baik varieti lama dari maxico, US, Afrika atau varieti baru dari rantau asia. Hanya 5 yang akan saya tanam sebagai pilihan hati. Bagi tujuan itu saya hanya memilih avokado yang sudah popular dan terbukti unggul. Ciri2 utama pilihan saya.
1. Pokok yang dapat berpoduksi dengan baik di dataran rendah <200meter dan suhu 28-32°C
2. Buah hidangan meja dengan kandungan Lemak~20% & manis~10brix
3. Saiz sederhana (400-650gram) atau tidak lebih 1kg
4. Ras pelbagai dimana 2 dari Guatemala atau Mexican, 1 dari west india, 1 dari Malaysia dan 1 hibrid rantau asia.
b. Booth-7
c. Semil-34
d. Miki
e. QAV1 atau Jay atau Super T-1 atau Lilin atau Btg. Rajang atau Mitah atau Pirak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan