PANDUAN PEMANGKASAN ENGKADO
Pokok engkado tumbuh 80-100cm setahun, manakala bagi nagara yg tidak mengalami cuaca 4 musim seperti Malaysia pertumbuhan engkado boleh mencapai 120cm setahun. Bagi mengawal ketinggian dan membentuk dahan produktif, pokok engkado perlu dipangkasan (Pruning) dari peringkat awal penanaman. Pemangkasan pucuk (topping) adalah untuk mengawal pucuk tumbuh terus meninggi manakala pemangkasan pembentukan dahan dilakukan supaya buah dapat dihasilkan dgn optimum.
Empat pertingkat pemangkasan yang perlu dilaksanakan sebelum pokok sedia dibuahkan.
- Pembentukan batang utama
- Pembentukan dahan primer
- Pembentukan cabang sekunder
- Pembentukan cabang tersier
Hanya satu batang utama dibiarkan tumbuh. Jika terdapat 2 cabang yang bersaing untuk menyadi batang utama, maka satu daripadanya hendaklah dipotong.
Pemangkasan pembetukan dahan primer dilakukan pada ketinggian 0.8-1.5meter dari paras tanah. Ini bagi menyediakan ruang yang cukup untuk pengudaraan & pencahayaan yang baik. Bahagian bawah kanopi harus cukup terang terkena sinaran matahari supaya kulat tidak tumbuh dengan mudah. Selain itu ianya memastikan buah tidak kotor atau menyentuh permukaan tanah. Lakukan cantasaan pucuk pada ketinggian 0.8 - 1.5m bagi batang utama yang tumbuh tidak berdahan. Selepas pucuk keluar, pilih 2 atau 3 tunas untuk di bentuk menjadi dahan primer.
Ada 3 pola pembentukan dahan yg biasa diamalkan iaitu modified central leader (1:2:2:2 atau 1:2:2:3) atau open center (1:3:3) atau central leader 1:4x:2
Pokok yang ditanam dari biji biasanya dilakukan pemangkasan secara central leader. Pemangkasan pembentukan dibuat pada tahun ke-3 atau ke-4.
Manakala bagi pola open center dibuat dari tahun pertama. Selepas 4-5 bulan lakukan pemangkasan untuk pembentukan cabang sekunder. Dan 4-5 bulan berikutnya untuk pembentukan dahan tersier. Program pemangkasan mengabil masa 12-18bulan. Jgn biarkan pokok berbuah sebelum pembentukaan pokok dilakukan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan