Kali ini saya ingin kongsikan sedikit tips bagaimana memetik dan melindungi buah Engkado. Supaya kualiti buah tidak tergangu dan tahan di simpan lama. Semua kita tahu bahawa buah Engkado perlu diperam beberapa hari sebelum boleh dimakan.
1. Pastikan buah bebas dari sisa kimia beracun. Patuhi larangan memunggut hasil selepas penyeburan racun perosak seperti dalam garispanduan yang telah ditetapkan dlm Akta Racun.
2. Petik buah yang cukup matang sahaja. Pekerja harus belajar mengenal buah yang matang.
3. Jangan biarkan buah Engkado jatuh ke tanah. Buah yang jatuh boleh cedera dan isinya lebam kehitaman. Buah sebaiknya dipetik dan bukan dijuluk.
4. Jangan meletakan buah yang dipetik di atas tanah tanpa ada bahan pelapik.
5. Jangan memunggut buah semasa hujan atau 24jam selepas hujan lebat (48jam jika mendung). Buah yang basah akibat hujan mudah dihingapi kulat dan tak boleh disimpan lama
6. Jangan dicabut tangkai buah atau pun jangan simpan tangkai terlalu panjang. Sebaiknya ditinggalkan ~3mm supaya tidak mudah tertanggal.
7. Buah yang dikutip jangan disimpan dalam guni terlalu banyak berhimpit-himpitan atau bersengol-sengolan. Sebaiknya disimpan dlm bakul atau tray.
8. Lakukan penggeredan dan jangan dijual buah yang rosak. Hargai pelangan anda.
9. Beberapa tahap suhu yang kita perlu tahu iaitu suhu penyimpanan untuk pengeksportan.
Suhu pengangkutan: >4~6°C
Suhu penyimpanan: <16°C (MG ~5°C / WI ~7°C)
Suhu penyualan: 16-25°C ( Buah akan cepat masak bila suhu >18°C)
Buah avokado boleh disimpan hingga 4 minggu jika berada pada suhu 6°C.
Petani kita mesti dibimbing untuk menghasilkan buah yang berkualiti setanding dengan buah import. Semoga tips ini bermanfaat kepada semua teman.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan