Garam Laut sumber baja yang murah.
Garam kasar diperbuat dari air laut, ianya adalah sumber minaral yang murah dan mudah. mengadungi mineral yang tinggi. Garam laut mengadungi pelbagai minaral, kira-kira 55% darinya adalah klorida. Bergantung dari mana sumber air garamnya di perolehi, bagi setiap 1liter terkandung 18-23gram unsur klorida.
Bolehkah garam laut diberikan kpd pokok durian dan apa kesannya.
Durian adalah antara tumbuhan yang sensitif terhadap klorida natrium. Akar tumbuhan seperti durian akan mudah rosak apabila kandungan klorida dan natrium dalam tana. bukankah air laut mengandungi Cl dan Na. Jangan silap dengan kenyataan ini, sebab ada yang mengatakan unsur klorida dan natrium langsung tidak boleh diberikan kepada durian. Sebenarnya tumbuhan seperti pokok durian memerlukan ~0.2gram Cl bagi setiap1kg baja.
Satu tempat unik di Sarawak. Durian kampung Pasir Pandak di Kuching memang cukup terkenal. Durian tumbuh sekian lama / semulajadi berdekatan dengan kawasan air spara masin (Payau) tetapi masih mengeluarkan buah yang sedap. Durian-durian disini secara semulajadi telah menyesuaikan diri...
Ramai yang syorkan untuk memberi garam jika pokok tidak mahu berbunga. Memang benar kerana natrium dalam garam boleh menyebabkan pokok stress. Ada banyak cara lain yang boleh digunakan untuk membuat simulasi stress seperti kawalan air, puasa nitrogen untuk meningkatkan C:N ratio. Penggunaan garam kasar untuk membuat simulasi stress/berbunga pada pokok durian adalah tidak sesuai. Kesan buruk lebih banyak daripada kebaikan.
Setiap liter Air Laut Mati mengadungi
lebih 34% garam.
Bagi petani kampung amalan memberi garam kasar memang sudah tidak asing. Ianya boleh menjimatkan kos pembajaan. Pembajaan menggunakkan garam bagi pokok durian kampung yang ditanam dari biji mungkin tidak mendatangkan masalah besar kerana akar durian kampung tanam biji lebih dalam dan durian kampung jarang dibaja. Tetapi selalu juga kita mendengar pekebun durian menggadu beberapa pokok durian klon tertentu seperti D24 mengalami masalah buah mengkal. Satu daripada penyebab buah mengkal iaitu memberi garam kasar. Garam juga bersifat osmotic ianya akan menyekat penyerapan air. Bila air diserap kurang pokok stress dan boleh merangsang bunga tapi semasa pembentukan buah jika air kurang buah akan jadi mengkal.
Dalam bidang pemprosesan makanan ianya digunakan utk mengawit makanan.
Jika kos membeli baja menjadi isu. bilakah masa yang lebih sesuai memberikan garam sebagai baja?
PEMBERIAN GARAM boleh menyebabkan masalah buah MENGKAL bagi POKOK KAWEN, POKOK MUDA & KLON TERTENTU.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan