Peranan umum klorin (Cl) pada tanan
1. Menguatkan tanaman daripada penyakit
2. Diperlukan dalam pengaturan air semasa fotosintesis. Defisiensi Cl akan meyebabkan tanaman layu dan akar pendek, pembentukan buah sedikit.
Produk pertanian apa yang mengadungi klorin
Dua sumber Cl yang sering digunakan dalam pertanian iaitu Garam Kasar dan baja Muriate Of Potash (MOP) . Kedua bahan ini boleh diperolehi dengan mudah dan murah iaitu dari sumber air laut.
Muriate Of Potash juga dikenali sebagai Potassium Chloride dengan formula KCl. Iannya mengadungi hampir 60% K2O dan 40% Cl. Baja MOP banyak digunakan dalam kebun kelapa dan Sawit kerana ianya murah dan tanaman tidak sensintif terhadap klorida. Kelapa boleh hidup ditepi laut dan hidup dengan subur.
Garam mengadungi unsur minaral yg banyak seperti K-1.1%, Ca-1.2%, Mg-3.7%, S-8%, Cl-55%, Na-30% dll. Memang garam boleh dijadikan sebagai baja tetapi bukan semua tanaman sesuai dibaja dgn garam. Unsur Cl (Klorin) diperlukan dengan kadar yg sangat sedikit, jika terlebih boleh menyebabkan chloride injury (toxicity). Kesan kecederaan klorida pada tanaman seperti daun terbakar, buah mengkal, buah tawar dll.
Sama mcm ikan laut, ikan muara dan ikan ulu sungai. Tahap ketahanan penerimaan garam bagi tumbuhan juga berbeza. Ada yg mengemari dan ada yang sensitif. Dibawah saya senaraikan sedikit tanaman mengikut tahap toleransi terhadap garam laut dan jenis baja yg sepatutnya.
Mengemari
- Kelapa, celery, ubi bit
Sederhana Toleren (Baja MOP)
- Sawit, getah, padi, tebu, pisang, kobis, asparagus, kacang tanah, halia, kapok dll
Separa Toleren (Baja Low chloride)
- Kopi, nanas, kantan, teh, kentang, halia, anggur, kaledek, tomato, timun, labu, lobak, bayan, bunga matahari dll.
Sesintif (Baja SOP)
- Durian, avokado, mangga, limau, chili, koko, lada, tembakau, kundur, strawberry..dll
Kalau nak taburlah garam epsom pada tanaman.
Kesan kecedaraan baja berkloride (Cl) pada buah durian.
1. Mengurangkaan kandungan gula buah menjadi tawar
2. Merosakan akar muda dan menganggu penyerapan nutrisi
3. Penyerapan air terganggu. Buah mengkal
4. Menjadikan buah kelihatan pudar
5. Menyebabkan kurang aroma pada buah
Pembajaan kimia bagi durian, dari segi ekonomi. Pokok kecil boleh bagi baja Low Chloride. Kalau pokok besar semasa berbuah bagi SOP manakala jika tak berbuah bagi Low Chloride.
Lauk tanpa garam memang tawar rasanya. Dulu2 penyakit beguk sering terjadi pada org yg tinggal di kawasan ulu pendalaman sebab mareka tak makan garam. Tapi sekarang ramai yg kena penyakit darah tinggi dan kegagalan buah pingang sebab terlebih garam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan